Wyśmienita pizza z batatów
Składniki (na 2 pizze):
- bataty- 720g
- mąka owsiana – 260g
- ser mozarella – 2x 125g (2 opakowania)
- pomidory – 2 sztuki
- papryka – 2 sztuki
- kukurydza konserwowa – 4 łyżki
- czerwona cebula – 1 sztuka
- zielone oliwki – 3 łyżki
- rukola – 2 garści
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- koncentrat pomidorowy – 6 łyżek
- sól, pieprz, oregano, bazylia
Wykonanie:
Bataty obrać i ugotować w posolonej wodzie. Ostudzić. Rozgnieść za pomocą widelca na puree i zamieszać z mąką owsianą i oliwą. Wyrobić „ciasto”. Ciasto przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i za pomocą szpatułki dokładnie rozsmarować ciasto tak, aby mniej więcej w każdym miejscu miało tą samą grubość (aby się nie przypaliło). Ciasto rozsmarować na wielkość całej blaszki i poprzebijać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 210st. C piekarnika na 15 min. W tym czasie pokroić warzywa i mozarellę. Ciasto wyjąć z piekarnika, posmarować koncentratem i posypać oregano i bazylią. Nałożyć paprykę, oliwki, kukurydzę, ser mozarella. Wstawić kolejny raz na piekarnika na 10 min. Na gotową pizzę nałożyć pomidory i rukolę.