Bananowe ciasteczka owsiane z żurawiną i masłem orzechowym
Składniki:
- dojrzały banan – 1 sztuka
- płatki owsiane blyskawiczne – 5 łyżek
- masło orzechowe – 60g (2 łyżki)
- suszona żurawina – 25g (2 łyżki)
- nasiona słonecznika – 10g (1 łyżka)
- sezam – 10g (1 łyżka)
- wiórki kokosowe 9 g (1,5 łyżki)
Wykonanie:
Banana rozgnieść na puree za pomocą widelca. Do bananowej papki dodać płatki owsiane, żurawinę, masło orzechowe, wiórki kokosowe, sezam i słonecznik, dokładnie wymieszać. Z masy uformować kuleczki, spłaszczyć je na kształt ciasteczka. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce poukładać ciasteczka. Piec całość około 20 min. w 180st.C. Jeść po ostudzeniu.