Aromatyczne pulpeciki z tofu
Składniki:
- tofu wędzone – 2 opakowania (360g)
- pieczarki – 15 sztuk (300g)
- ziemniaki – 3 sztuki (210g)
- cebula – 1 sztuka (100g)
- bułka tarta – 2 łyżki (16g)
- olej rzepakowy – 1 łyżka (10g)
- czosnek – 2 ząbki (10g)
- rukola – 2 garści (40g)
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj starte na grubych oczkach pieczarki, dopraw solą i pieprzem i duś do całkowitego odparowania wody.
2. Tofu osusz ręcznikiem, dokładnie rozgnieć widelcem i dodaj odciśnięte duszone pieczarki, paprykę słodką, odrobinę chili (opcjonalnie), trochę soli i bułkę tartą. Wymieszaj.
3. Z powstałej masy uformuj pulpeciki dokładnie je dociskając i piecz przez 30 min. w temp. 170 stopni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. W czasie, gdy pulpeciki się pieką, ugotuj ziemniaki.
5. Pulpeciki jedz z ziemniakami i rukolą.