Domowa wędlina z piersi kurczaka
Składniki:
- mięso z piersi kurczaka – 0,5 sztuki (ok. 300g)
- sos sojowy, ciemny – 1 łyżka ( 10g)
- musztarda – 3 łyżeczki ( 30g)
- miód pszczeli – 1 łyżka (ok. 20g)
- czosnek – 1 ząbek
- mielona papryka chili
- sól
- pieprz
- kurkuma
- tymianek
Wykonanie:
1. Mięso oczyść.
2. Przygotuj marynatę (sos sojowy + miód + musztarda + przyprawy + przeciśnięty przez praskę czosnek).
3. Zamarynuj mięso (im dłuższy czas marynowania, tym lepszy smak wędliny).
4. Pierś zawiń w folię spożywczą, tak aby mięso było bardzo mocno ściśnięte (nie będzie rozpadać się podczas krojenia).
5. Tak owiniętą pierś ułóż na blaszce wyłożonej papierem (opcjonalnie można wsadzić ją w rękaw do pieczenia).
6. Piecz w 180 st. C przez ok. 30 min.
7. Upieczone mięso zostaw do ostygnięcia. (Opcjonalnie odwiń je z folii i zawiń w folię aluminiową). Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Kurczaka w takiej formie można użyć np. do kanapek lub sałatek.