Gulasz wołowy z paprykami czerwonymi
Składniki:
- wołowina – 200g
- papryka czerwona – 2 sztuki
- cebula – 2 sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- marchew – 1 sztuka
- koncentrat pomidorowy – 70g (mała puszka)
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- kasza gryczana: 4 łyżki
- natka pietruszki – 2 łyżeczki
- przyprawy: papryka słodka, pieprz, tymianek, majeranek, sól
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju na patelni. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na grubych oczkach marchew i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić pod przykryciem (w razie potrzeby podlać wodą). W tym czasie wołowinę pokroić w drobną kostkę, przyprawić słodką papryką i pieprzem i podsmażyć na drugiej patelni na 1 łyżce oleju rzepakowego. Mięso dodać do duszących się warzyw, zalać 1 szklanką wody, dodać przecier pomidorowy, paprykę słodką, tymianek, majeranek i dusić około 2 godzin raz na jakiś czas mieszając, w razie potrzeby dodając wodę (mięso powinno być pod warstwą płynu). Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną i natką pietruszki. Można udekorować kleksem jogurtu naturalnego.