Bananowo-kakaowy omlet z malinami

Składniki:

  • jajko – 2 sztuki
  • duży, dojrzały banan – 0,5 sztuki
  • kakao – 1 łyżeczka
  • miód – 1 łyżeczka
  • olej kokosowy – 0,5 łyżeczki
  • maliny – 0,5 szklanki

Wykonanie:

Jajka rozbełtać.  Pomieszać z rozdrobnionym za pomocą widelca bananem i pozostałymi składnikami. Smażyć na niewielkiej patelni pod przykryciem. Obrócić na drugą stronę za pomocą talerza. Posypać malinami.

Wskazówka: Aby obrócić omleta na drugą stronę, użyć talerza lekko większego od średnicy patelni (u mnie duży talerz do obiadu). Gdy omlet po jednej stronie będzie już gotowy, przykryć patelnię za pomocą talerza wewnętrzną stroną. Złapać jedną ręką patelnię za uchwyt, drugą za talerz (dociskając talerz do patelni) i szybkim ruchem patelnię przewrócić na drugą stronę (omlet zsunie się wtedy na talerz). Następnie omleta przerzucić z talerza na patelnię, aby zarumienił się z drugiej strony).