Chili con carne z kurczakiem i kaszą
Składniki:
- pierś z kurczaka – 300g
- fasola czerwona konserwowa – 1 puszka (240g)
- kukurydza konserwowa – 1 mała puszka (175g)
- pomidory krojone – 1 puszka
- papryka czerwona – 1 sztuka
- cebula – 1 duża
- czosnek – 2 ząbki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- kasza gryczana niepalona – 6 łyżek
- przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, chili, pieprz, sól
Wykonanie:
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać kolejną łyżkę i podsmażyć pokrojone w kostkę i mocno przyprawione mięso. Dodać odsączoną fasolę i kukurydzę, zalać pomidorami i dusić około 20 min. Ewentualnie przyprawić. Jeść z ugotowaną na sypko kaszą.