Ciasto z kremem kokosowym

Składniki:

  • mleczko kokosowe 21% – 10 łyżek (200g)
  • jabłko – 1 sztuka (150g)
  • banan – 1 sztuka (120g)
  • jaja kurze, całe – 2 sztuki
  • wiórki kokosowe – 4 łyżki (24g)
  • płatki owsiane – 2 łyżki (20g)
  • mąka kukurydziana – 2 łyżki (20g)
  • ksylitol – 2 łyżeczki (14g)
  • kakao 16%, proszek – 1 łyżka (10g)
  • budyń w proszku – 1 łyżka (8g)
  • proszek do pieczenia (opcjonalnie) – 1 łyżeczka (3g)

Wykonanie:

1. Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Połącz wszystkie składniki spodu ze sobą (jabłko, jajka, budyń, płatki owsiane, mąka, proszek do pieczenia, ksylitol – 1 łyżeczka). Dokładnie zamieszaj.

3. Gotową masę przelej do formy i piecz w 180 st. C ok. 15 – 20 min.

4. Mleczko kokosowe ubij dokładnie (wykorzystaj stałą część mleczka kokosowego). Dodaj wiórki kokosowe i ksylitol. Wymieszaj.

5. Na upieczony i ostudzony spód wyłóż plasterki banana i rozprowadź krem kokosowy.

6. Ciasto schłodź w lodówce przed podaniem (najlepiej całą noc).

7. Gotowe ciasto według uznania można posypać kakao.