Ciasto z kremem kokosowym
Składniki:
- mleczko kokosowe 21% – 10 łyżek (200g)
- jabłko – 1 sztuka (150g)
- banan – 1 sztuka (120g)
- jaja kurze, całe – 2 sztuki
- wiórki kokosowe – 4 łyżki (24g)
- płatki owsiane – 2 łyżki (20g)
- mąka kukurydziana – 2 łyżki (20g)
- ksylitol – 2 łyżeczki (14g)
- kakao 16%, proszek – 1 łyżka (10g)
- budyń w proszku – 1 łyżka (8g)
- proszek do pieczenia (opcjonalnie) – 1 łyżeczka (3g)
Wykonanie:
1. Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Połącz wszystkie składniki spodu ze sobą (jabłko, jajka, budyń, płatki owsiane, mąka, proszek do pieczenia, ksylitol – 1 łyżeczka). Dokładnie zamieszaj.
3. Gotową masę przelej do formy i piecz w 180 st. C ok. 15 – 20 min.
4. Mleczko kokosowe ubij dokładnie (wykorzystaj stałą część mleczka kokosowego). Dodaj wiórki kokosowe i ksylitol. Wymieszaj.
5. Na upieczony i ostudzony spód wyłóż plasterki banana i rozprowadź krem kokosowy.
6. Ciasto schłodź w lodówce przed podaniem (najlepiej całą noc).
7. Gotowe ciasto według uznania można posypać kakao.