Cynamonowy omlet z mąki kasztanowej z jabłkami
Składniki:
- jajko – 1 duża sztuka
- mąka kasztanowa – 2 łyżki
- woda – 3 łyżki
- olej kokosowy – łyżka
- miód – 1 łyżeczka
- jabłko – 1 sztuka
- cynamon – 0,5 łyżeczki
Wykonanie:
Jajko rozbełtać i dodać wodę. Stopniowo wsypywać mąkę kasztanową i energicznie mieszać. Smażyć na małej patelni na oleju kokosowym pod przykryciem. Obrócić na drugą stronę za pomocą talerza. Jabłko pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garneczka. Podgrzać dodając cynamon. W wersji szybkiej jabłek nie trzeba podgrzewać. Omleta posmarować miodem i obłożyć owocami.
Wskazówka: Aby obrócić omleta na drugą stronę, użyć talerza lekko większego od średnicy patelni (u mnie duży talerz do obiadu). Gdy omlet po jednej stronie będzie już gotowy, przykryć patelnię za pomocą talerza wewnętrzną stroną. Złapać jedną ręką patelnię za uchwyt, drugą za talerz (dociskając talerz do patelni) i szybkim ruchem patelnię przewrócić na drugą stronę (omlet zsunie się wtedy na talerz). Następnie omleta przerzucić z talerza na patelnię, aby zarumienił się z drugiej strony).