Czekoladowe brownie z fasoli z płatkami migdałowymi

Składniki:

  • Fasola konserwowa – 2 puszki (2x 240g)
  • Kakao – 4 łyżki
  • Czekolada gorzka >70% kakao – 1 tabliczka
  • Suszone daktyle – 16 sztuk
  • Banany (dojrzałe) – 2 sztuki
  • Jajka – 4 sztuki
  • Soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • Polewa czekoladowa (opcjonalnie): 2 łyżki oleju kokosowego + 8 kostek gorzkiej czekolady
  • Posypka (opcjonalnie) – 4 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:

Fasolę odsączyć i dokładnie przepłukać. Daktyle zamoczyć we wrzątku. Czekoladę bardzo drobno pokruszyć. Zmiksować dokładnie blenderem wszystkie składniki. Piec około 40 min. w 180 st.C. Olej kokosowy rozpuścić z czekoladą w garneczku na małym ogniu (ciągle mieszając). Polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.