Czekoladowe brownie z fasoli z płatkami migdałowymi
Składniki:
- Fasola konserwowa – 2 puszki (2x 240g)
- Kakao – 4 łyżki
- Czekolada gorzka >70% kakao – 1 tabliczka
- Suszone daktyle – 16 sztuk
- Banany (dojrzałe) – 2 sztuki
- Jajka – 4 sztuki
- Soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
- Proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
- Polewa czekoladowa (opcjonalnie): 2 łyżki oleju kokosowego + 8 kostek gorzkiej czekolady
- Posypka (opcjonalnie) – 4 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
Fasolę odsączyć i dokładnie przepłukać. Daktyle zamoczyć we wrzątku. Czekoladę bardzo drobno pokruszyć. Zmiksować dokładnie blenderem wszystkie składniki. Piec około 40 min. w 180 st.C. Olej kokosowy rozpuścić z czekoladą w garneczku na małym ogniu (ciągle mieszając). Polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.