Kokosanki owsiane
Składniki:
- płatki owsiane – 80g (8 łyżek)
- suszone daktyle – 30g (6 sztuk)
- migdały w płatkach – 20g (2 łyżki)
- wiórki kokosowe – 20g (3 łyżki)
- miód – 0,5 łyżki
- kakao – 1 łyżka
- woda – 130g (0,5 szklanki)
Wykonanie:
1. Daktyle i płatki owsiane namocz w ciepłej wodzie przez ok. 20 minut. Woda powinna być ok. 0,5-1 cm ponad składniki. Nie może być jej zbyt wiele, aby masa nie była zbyt rzadka. W trakcie blendowania składników zawsze można dodać odrobinę więcej wody.
2. Daktyle odcedź, płatki owsiane odciśnij z nadmiaru płynu.
3. Daktyle, płatki, kakao i miód zmiksuj ze sobą do połączenia i uzyskania kleistej masy.
4. Dodaj pokruszone płatki migdałowe i wiórki kokosowe. Wymieszaj.
5. Z powstałej masy uformuj niewielkie kulki i obtocz dokładnie w wiórkach kokosowych, przełóż na płaski talerz i włóż do lodówki na ok. 20 – 30 minut do stężenia.