Krem z zielonego groszku ze słonecznikiem
Składniki:
- bulion drobiowy – 1 l
- groszek mrożony – 1 paczka 450g
- imbir – kawałek długości ok. 1 cm
- papryczka chili suszona – 1 malutka sztuka (można zastąpić 1 łyżeczką przyprawy chili) – opcjonalnie
- cebula – 1 duża sztuka
- czosnek – 1 ząbek
- masło klarowane – 1 łyżka
- ziarna słonecznika – 2 łyżki
Wykonanie:
Bulion doprowadzić do wrzenia, wrzucić groszek, gotować. W tym czasie cebulkę pokroić i zeszklić do miękkości na maśle klarowanym. Obrać czosnek, imbir, a z papryczki chili usunąć ziarenka i łodyżkę (użyć do zupy samej skórki). Pokroić wszystkie 3 składniki i podsmażyć z cebulką. Dodać zawartość patelni do bulionu i gotować przez około 15 minut. Zawartość zupy zmiksować na gładki krem. Na talerzu posypać ziarnami słonecznika.