Sałatka z tofu, komosą ryżową i batatem
Składniki:
- bataty – 1 sztuka (200g)
- cebula czerwona – 1 sztuka
- granat – 1 sztuka
- rukola – 2 garści
- komosa ryżowa – 6 łyżek
- tofu – 1 opakowanie
- marynata: ocet winny – 2 łyżki + oliwa z oliwek – 1 łyżka + czosnek – 2 ząbki + bazylia, mielona papryczka chili, tymianek, rozmaryn, pieprz, sól
Wykonanie:
Tofu pokroić w kostkę i zamarynować (im dłużej, tym lepiej). Marynata: (1 łyżka oliwy + 2 łyżki octu winnego + rozmaryn, bazylia, tymianek, pieprz, sól+ przeciśnięty przez praskę czosnek). Bataty i cebulę pokroić. Bataty i komosę ugotować. Z granata wydobyć pestki. Wszystkie składniki połączyć.