Waniliowy budyń jaglany z polewą wiśniową
Składniki:
- kasza jaglana surowa – 6 łyżek
- mleko 2% – 1 szklanka (12 łyżek) + woda – 1,5 szklanki
- laska wanilii – 1 sztuka
- miód – 1 płaska łyżka
- orzechy laskowe – 1 łyżka
- polewa: wiśnie – 2 garści + miód – 1 płaska łyżka
Wykonanie:
Kaszę jaglaną przepłukać 2-3 razy wodą i ugotować na małym ogniu na mleku z dodatkiem wody, dodając ziarenka wanilii. Kasza powinna być kleista, lekko rozgotowana. Zmiksować z 1 łyżką miodu (jeśli kasza będzie za gęsta, dodać wody). Dodać orzechy laskowe. Przygotować polewę z wiśni i miodu: miód umieścić w rondelku i podgrzać, dodać wydrylowane wiśnie i podgrzewać na bardzo dużym ogniu do zgęstnienia polewy (około 15 minut). Polać budyń. Wyśmienicie smakuje na ciepło, jak i na zimno.