Wyśmienita pizza z batatów

Składniki (na 2 pizze):

  • bataty- 720g
  • mąka owsiana – 260g
  • ser mozarella – 2x 125g (2 opakowania)
  • pomidory – 2 sztuki
  • papryka – 2 sztuki
  • kukurydza konserwowa – 4 łyżki
  • czerwona cebula – 1 sztuka
  • zielone oliwki – 3 łyżki
  • rukola – 2 garści
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy – 6 łyżek
  • sól, pieprz, oregano, bazylia

Wykonanie:

Bataty obrać i ugotować w posolonej wodzie. Ostudzić. Rozgnieść za pomocą widelca na puree i zamieszać z mąką owsianą i oliwą. Wyrobić „ciasto”. Ciasto przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i za pomocą szpatułki dokładnie rozsmarować ciasto tak, aby mniej więcej w każdym miejscu miało tą samą grubość (aby się nie przypaliło). Ciasto rozsmarować na wielkość całej blaszki i poprzebijać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 210st. C piekarnika na 15 min. W tym czasie pokroić warzywa i mozarellę. Ciasto wyjąć z piekarnika, posmarować koncentratem i posypać oregano i bazylią. Nałożyć paprykę, oliwki, kukurydzę, ser mozarella. Wstawić kolejny raz na piekarnika na 10 min. Na gotową pizzę nałożyć pomidory i rukolę.